10 двуезични книги с български шевици получи като дарение Община Русе

Публикация   14:14     05 Май, 2022 /     Радио Русе   /     509

В навечерието на големия християнски празник Гергьовден авторката Здравка Димитрова дари 10 луксозни двуезични издания на книгата си „Български шевици от русенския регион“.

 „Книгата е много ценна за нас като българи и русенци. Благодаря от името на съгражданите ми за ценното дарение, с което ще разказваме на чуждестранните си гости за силата на българския дух и богатите истории, вплетени в тези уникални шевове“, заяви кметът Пенчо Милков.

Везането е традиция, която обединява местности и хора, обичаи и порядки. Връзка, податлива на ерозия, ако не я подхранваме. Именно на нейното опазване се посвещава авторката с книгата си. Сред купища дрехи и платове тя намира онези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си. Цветни памучни и копринени нишки оформят детайлите, с които преди години е бил описван Вселенският ред и мястото на човека в него. В началото на книгата „азбука“ от 20 различни бода дава на читателите нужните познания, за да разкодират правилно всеки елемент. С изключителна прецизност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били използвани за изработката на традиционни престилки, женски и мъжки ризи. Облекло, което символично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в онези времена, и което днес играе ролята на съкровищница от спомени и знания.

„Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, желание за продължаване на рода, за дълголетие, щастие, късмет, самоирония дори”, казва Здравка Димитрова, която е убедена, че везмото има място и в съвременния ни живот. „Български шевици от русенски регион“ е доказателството.

Изданието ще бъде представено официално на 11 май, от 18 часа, в зала „Европа“ на Доходно здание. Премиерата ще бъде придружена от изложба на част от шевиците, включени в книгата, която може да бъде разгледана във фоайето на Доходно здание от 9 до 12 май

Русе България

Прочети още