В Русе отбелязаха 117 години от рождението на нобелиста Елиас Канети

Публикация   13:14     25 Юли, 2022 /     Радио Русе   /     360

С цветя пред паметника и разходка по местата, описани в автобиографичните му книги, бе отбелязана 117-годишината от рождението на Нобеловия лауреат Елиас Канети, роден в Русе,

„Един град го правят хората. Гордея се, че в Русе се е родила толкова велика личност като Елиас Канети“, каза зам.-кметът Златомира Стефанова. Тя благодари на членовете на Международно дружество "Елиас Канети“ за това, че години наред пазят духа на нобелиста и го утвърждават като една от емблемите на Русе.

В памет на хуманиста беше подготвена празнична програма. От паметника на Канети в Русе в 10 часа започна тур, ръководен от председателя на дружеството проф. дфн Пенка Ангелова и д-р Веселина Антонова. Той бе посветен на местата в Русе, оставили траен отпечатък в съзнанието и творчеството му, както и на хората, за които той си спомня – роднините Ардити, Розанес, Афталион, д-р Менахемов и др.

Според проф. Ангелова Канети остава все още непознат за широката русенска общественост, затова дружеството ще продължи мисията си да съхранява и разпространява творчеството на Нобеловия лауреат. Сред дейностите му са:

•        Национална награда за съвременни писатели на името на Елиас Канети;

•        Международен литературен фестивал;

•        международни изложби на художници. Концерти и представления;

•        международни научни конференции;

•        преводи и издаване на книги.

Русе България

Прочети още