Фестивал на торта Гараш, живи статуи и още много изненади очакват русенци в края на лятото

Публикация   12:29     26 Юли, 2022 /     Радио Русе   /     320

15-18 септември - един различен уикенд в Русе

Русенци и гости на града ще могат да се насладят на емблематичната за града ни торта Гараш по време на специален фестивал, посветен на десерта. Вкусният празник се организира по Програма „Туризъм“ на Община Русе и ще се състои на 17 септември, а съпътстващите фестивала събития ще направят града предпочитано място за посещение през есенния месец. 

„Фестивалът на торта Гараш се организира за първи път и желанието на Община Русе е той да се превърне в ежегодно събитие, част от годишния културен календар на страната“, заяви зам.-кметът Златомира Стефанова.

Във фестивала ще се включат производителите на сладкарски изделия в Русе, които ще приготвят сладкото изкушение по оригинална рецепта, както и негови нетрадиционни, съвременни и здравословни интерпретации. Известни майстори на сладкарското изкуство ще допълнят събитието със свой прочит на десерта, както и с демонстрации на живо, където всеки желаещ ще може да опита десерта.

Русенските търговци, предлагащи оригинална торта Гараш, ще получат специален стикер, който ще бъде залепен на видно място в самите заведения.

Желание за участие във фестивала са изявили и от Държавна опера – Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и Държавен куклен театър – Русе. На съвместна среща, организирана от Община Русе, техните ръководства заявиха готовност за поставянето на спектакъл за деца и кантата на открито, които да обогатят програмата.

По време на фестивала на торта Гараш ще се проведе добилият голяма популярност Международен фестивал „Живи статуи“. На 17 и 18 септември той ще събере събере артисти от висок клас от цяла Европа. Мащабното събитие се организира за седма година от Драматичен театър „Сава Огнянов“ и с финансовата подкрепа на Община Русе.

По същото време в града ще се състои и опознавателен тур за представители на туристическия бранш – туроператори, екскурзоводи и агенти, които да спомогнат за налагането на Русе като популярна дестинация на туристическата карта на България.

Русе България

Прочети още