Общинското ръководство се срещна с канадския посланик Аник Гуле

Публикация   12:34     26 Юли, 2022 /     Радио Русе   /     238

Настояха "Линамар" да спре нерегламентираното изпускане на производствени газове и миризми

„Най-голямата грешка, която правят частните чуждестранни компании, искащи да инвестират в Русе, е че поставят гражданите пред свършен факт. Хората тук не обичат да бъдат изненадвани по въпросите, свързани с екология“, това заяви заместник – кметът Златомира Стефанова пред посланика на Канада за Румъния, България и Монголия Н. Пр. Аник Гуле, която бе на работна среща в Община Русе. На нея присъства и директорът дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев.

Според Стефанова русенци са чувствителни на тема „въздух“ и  по тази причина инвестиционните намерения на нови или компании с вече установено промишлено производство в града трябва да преминат през широко обществено обсъждане. За пример тя даде канадската компания „Линамар лайт металс Русе“, която въпреки представянето си пред русенската общност още с придобиването на „Монтюпе“, не е успяла да покаже достатъчно прозрачност на своето производство. Дори и след инсталираните биофилтри за пречистване на отпадъчни газове и поставените от Община Русе камери за видеонаблюдение, заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци.

Н. Пр. Гуле сподели, че компаниите от Канада, които искат да инвестират в България, имат резерви, тъй като страната ни все още не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. През януари тази година бе прието решение страната ни да започне преговори за присъединяване към организацията, която ще даде допълнителна сигурност и привлекателност на икономиката ни за чуждестранни инвеститори. Посланикът на Канада изложи своята подкрепа това да се случи в най-кратки срокове.

Заместник – кметът разказа на Н. Пр. Гуле за Русе, като град на първите неща и сподели, че жителите на  северната столица на България биха се радвали да бъдат посетени от повече туристи от северноамериканската държава. Тя също така изтъкна, че Доходното здание е чудесно място за изложба, запознаваща русенци с културата на Канада.

Русе България

Прочети още