Връщат маските в болници, социални заведения и в градския транспорт в Русенско

Публикация   13:40     27 Юли, 2022 /     Радио Русе   /     524

От полунощ в рамките на следващия месец в Русенско влизат в сила частични мерки срещу Ковид-19. Със заповед на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ се въвеждат задължителни маски в лечебните и социални заведения, оптики, аптеки и дрогерии. Препоръчва се спазване на дистанция от метър и половина на местата, където се събират повече хора и работа от вкъщи, ако това е възможно. Това стана ясно от провелото се по-рано днес заседание на Областния щаб за борба със заболяването. Оказва се, че вече регионът е преминал в етап 1 от Националния план. Именно поради тази причина носенето на маски в обществения транспорт става задължително.

Заседанието бе водено от областния управител Анатоли Станев и неговия заместник Людмил Христов, както и от директора на РЗИ д-р Искра Генева. Станев заяви, че мерките трябва да бъдат адекватни на ситуацията и да осигуряват достатъчно високо ниво на предпазване от разболяване, но категорично не трябва да ощетяват бизнеса. „Длъжни сме да търсим баланс между превенция на заболяването и чисто икономическите и социални интереси на хората. Допълните рестрикции не са необходими и не трябва да се предприемат на този етап“, категоричен бе Станев.

Същевременно работодателите трябва да осигуряват редовно проветряване и дезинфекция, както и недопускане до работните помещения на лица със симптоми като повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други респираторни проблеми. Задължително става и провеждането на засилен сутрешен филтър в детските заведения. Целта е по този начин да се избегне допускането на тези места на деца с клинични прояви на Ковид-19 и други остри заразени болести. Ежедневен филтър ще бъде въведен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. В обсега на контрола попадат както ползващите услугите, така и персонала. От РЗИ поставиха особен акцент и на правилната хигиена на ръцете.

Колкото до актуалната епидемична обстановка, може да се посочи, че заболеваемостта на 14-дневна база се е покачила от малко над 35 души на 100 000 население в началото на месеца до 175 души към настоящия момент. Припомняме, че малко над 400% или около пет пъти повече са активните случаи на Ковид-19 в Русенско към момента спрямо началото на юли тази година. От 60 през първия ден на месеца, те вече стигнаха 304. Общо заразените от началото на юли до сега са 517, като близо 20% от тях са се разболели през последните два дни. За посочения период с Ковид-19 са диагностицирани и 19 деца, като е имало и два епидемични взрива. Единият е бил в Центъра за психично здраве в Русе. Там са се разболели три жени и един мъж на възраст между 34 и 51 години. Второто огнище на заразата е било в Дома за стари хора в село Николово. Там с Ковид-19 са били диагностицирани двама души от персонала и деветима обитатели. И на двете места са предприети всички необходими мерки и пандемичните огнища са потушени.

Важно уточнение е, че заповедта на РЗИ ще влезе в сила след съгласуване от страна на държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Това се очаква да се случи до полунощ днес.  

Русе България

Прочети още