Злато за Русе от XV-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Публикация   14:55     28 Юли, 2022 /     Радио Русе   /     227

Русенците от териториалната организация на Националната асоциация на сляпо-глухите в България и на регионалната организация на Съюза на слепите в България се върнаха със златни медали от XV-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания.

Тази година събитието е под наслов „Изкуството осмисля нашия живот” и събра над 1500 участници от цяла България. 

На откритата сцена в пернишкия квартал „Църква”, хора с увреждания от цялата страна пяха, танцуваха, рецитираха и представяха характерни за различните български райони обичаи.

Освен изявите на сцената, фестивалът включва и национално изложение под мотото „Победа на духа и сръчността". На него бяха показани много и разнообразни изделия и сувенири, изработени от хората с увреждания. На заслужен интерес се радваха и смелчаците, които се включиха в готвенето на открито, както и Алеята на занаятите.  

Най-възрастният участник на фестивала беше дядо Йото на 93 години от село Крушовица, който рецитираше патриотични стихове.

Събитието се организира със съдействието на Агенцията за хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България. Целта му е хората  с увреждания да се забавляват, да придобият увереност и да се почувстват пълноценни членове на обществото.

За да насърчи творческите им изяви, кметът Пенчо Милков осигури на участниците от Русе безплатен общински превоз и заяви готовност да съдейства за реализирането и на бъдещите им активности.

Русе България

Прочети още