Водещ военен лекар оглави РЗИ – Русе

Публикация   11:08     04 Окт, 2022 /     Радио Русе   /     279

Подобряването на условията за работа в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и привличането на повече млади кадри в системата ще бъдат сред основните приоритети на новоназначения директор на институцията доц. д-р Александър Парашкевов. Това стана ясно от проведена среща между него и областния управител Анатоли Станев. „Радостен съм, че специалист от вашето ниво избира да работи за развитието на Русе. Вие сте човек, познат за здравеопазването и съм сигурен, че ще бъдете от полза на региона“, заяви Станев. Посочените приоритети се предвижда да се реализират чрез обединяването на различните структури на РЗИ в една сграда – тази на бившата Военна болница. Сега 92-мата служители на институцията са разпръснати в четири сгради. Това затруднява работата на персонала и обслужваето на гражданите. Преместването на РЗИ в една сгарда освен, че ще подобри работната обстановка, ще улесни и обсужването на русенци, тъй като то ще се случва на едно място. „Все пак РЗИ е структура на изпълнителната власт. Недопустимо е да бъде в бараки“, коментира доц. Парашкевов. Ще се работи и за повишаване на заплатите в институцията, тъй като към момента средното нетно възнаграждение е около 1000 лв. Новият шеф на РЗИ е категоричен, че водещ принцип в работата му ще бъде отговорността към русенци. Затова ръководената от него администрация ще продължи и активната си дейност по държавен здравен контрол, която е една от основните задачи, целяща подобряване жизнената среда, а също така опазването на здравето на всички нас. Предвижда се и закупуване на ново оборудване за лабораториите на РЗИ.

Припомняме, че след конкурс миналия месец, в който участваха още двама дългогодишни специалисти в РЗИ, доцент Парашкевов зае настоящия пост. Доц. д-р Александър Парашкевов е роден на 2-и февруари 1962-а в с. Щръклево. Средното си образование получава в СУ „Христо Ботев“, а след това завършва медицина в Медицинския университет във Варна през 1989 година, след което през 1995 г. придобива специалност по хирургия. Началото на лекарската си кариера поставя във Военната болница в Русе, където работи до самото ѝ затваряне през 2001-а. Междувременно придобива и специалност по пластична хирургия През 2010-а завършва „Здравен мениджмънт за ръководители на лечебни заведения“, като през 2012 и 2015 година защитава и придобива съответно образователно-научна степен „доктор на медицинските науки“ и „доцент“ към ВМА. Между 2018-а и 2019-а е изпълнителен директор на най-голямото лечебно заведение в региона – Университетската болница „Канев“. Най-впечатляващата част от кариерата му е свързана обаче с Военномедицинска академия /ВМА/. Бил е заместник-началник на лечебното заведение и началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране /ВМОБР/ към ВМА, като в последните шест години доцент Парашкевов е част от Тренировъчен център на специализираното звено. Той е и преподавател по медицина на бедствените ситуации. Доцент Парашкевов е участвал в редица от най-тежките за родната армия гранични мисии. Работил е като лекар на взвод в Кербала. Бил е и медицински съветник на командващия в Хърватска, за Босна и Херцеговина. Същевременно по поръчение на българското правителство заминава за Хаити след земетресението през 2010-а, при което живота си губят около 200 000 души. Там той остава близо два месеца и половина, където освен като лекар, прилага и знанията си за управление на кризи. Доцент Парашкевов е и носител на редица награди в сферата на здравеопазването в множество държави. През 2010-а става и медик на годината. Той е и полковник от Българската армия.

Досегашният директор на РЗИ д-р Искра Генева става заместник на доц. Парашкевов. В институцията има пълна приемственост. По думите на областния управител Анатоли Станев и новия директор на РЗИ д-р Генева е отличен специалист с голям опит.

Русе България

Прочети още