Научен семинар и дебат, посветени на Елисавета Багряна в Русенския университет

Публикация   11:20     05 Апр, 2023 /     Радио Русе   /     191

На 4 април в Русенския университет се проведе научен семинар „130 години от рождението на Елисавета Багряна“. Събитието е част от осемнадесетия Маратон на четенето и се организира от катедра „Български език, литература, история и изкуство“ и Университетска библиотека.

В началото на семинара академик Христо Белоев връчи специална награда на Силвия Филева, студентка от четвърти курс в специалност „Начална училищна педагогика и чужд език“, спечелена в конкурса за есе „Вдъхновяваща, успешна и красива – предизвикателството да бъдеш жена“. След това поздрави организаторите за инициативата и студентите за креативността, която са вложили в организацията на семинара. Накрая, ректорът акад. Белоев пожела на всички ползотворна работа и успехи.

Доц. Мира Душкова, ръководител катедра „Български език, литература, история и изкуство“ беше модератор на събитието и ментор на креативните студенти.

Програмата на научния семинар продължи с презентацията на Стефка Йорданова, студентка трети курс в специалност „Български език и история“. Темата на работата й беше „Обичаната, отричаната и вечната“. Стефка сподели с участниците важни моменти от личния и обществения живот на Елисавета Багряна. След това Михаела Георгиева, също студентка в трети курс на специалност „Български език и история“ представи творчеството и отличията на Багряна в презентация на тема „Явлението Елисавета Багряна“.

В края на семинара се проведе дебат на тема „Ролята на Елисавета Багряна в дело № 585/42“. Участниците бяха разделение в два адвокатски колектива, които трябваше да представят аргументи в защита на тезите „Невинна“ и „Виновна“ по делото срещу Никола Вапцаров. Победи колективът, пледиращ невинност за Багряна.

Всички присъстващи на семинара имаха възможността да се докоснат до първото издание на стихосбирката „Вечната и святата“ от 1927 г., притежавано от  Университетската библиотека. Беше подредена и изложба, представяща творчеството на Елисавета Багряна и литературна критика, свързана с работата й. 

Русе България

Прочети още