Ангел Русев покори за трети път Европейския връх във вдигането на тежести

Публикация   12:18     18 Апр, 2023 /     Радио Русе   /     247

Дениз Данев се класира шести, Рени Русева – девета

Русенецът Ангел Русев покори за трети път европейския връх и стана шампион по време на започналото вчера Европейско първенство по вдигане на тежести в Ереван. Носителят на титлите от първенствата на стария континент в Москва (2021 г.) и Тирана (2022 г.) отново показа кой е най-добрият тежкоатлет при най-леките мъже - в категория до 55 килограма на първенството в столицата на Армения Ереван. Ангел събра общ двубой от  250 килограма в двете движения – изхвърляне и изтласкване. Другият русенец в тази категория – Дениз Данев се класира на шесто място с двубой от 222 кг. Зад двамата състезатели по време на цялата надпревара бяха техните лични треньори – Кръстина и Радослав Атанасови, както и Иван Иванов, който се нагърби със задачата за води родните национали на шампионата в Ереван.

Ангел Русев беше първи по заявка още преди началото на състезанието. Русенецът коментира на тръгване от България, че тръгва с нагласа за отличие, а мотивацията му сега е много по-голяма след като вече е баща.

В първото движение Ангел Русев започна с успешен опит на 105 килограма, а Дениз започна с успешен на  96 килограма. Последваха два неуспешни опита на Дениз на 100 килограма, които му отредиха шесто в движението. Ангел поиска 108 килограма за втория си опит, които не успя да преодолее. Русенецът буквално се пребори с щангата в третия си опит на 109 килограма, който посвети на малкия си син. Тази тежест му осигури четвъртото място в движението.

Във второто движение – изтласкване Дениз започна с успешен опит на 120 килограма. Последва още един – на 126 килограма и неуспешен на 132 килограма. Това му отреди шестото място в движението. Ангел Русев започна с изключителна лекота движението изтласкване с успешен опит на 135 килограма. Последва още един – на 141 кг, които донесоха бурна радост в нашия щаб. Тежестта беше повече от достатъчни, както за златото в това движение, така и за златото в двубоя.

Сестрата на Ангел – Рени Русева се класира на девето място в двубоя в категория до 45 килограма. Така на практика двамата станаха първите брат и сестра, които представят страната ни заедно в един шампионат. Рени събра общ двубой от 125 килограма в двете движения. За младата русенка, който също е възпитаничка на школата на Тежкоатлетически спортен клуб – Русе и треньорите Кръстина и Радослав Атанасови, това беше дебют на Европейски форум при жените.

Русе България

Прочети още