„МЕДИКА” откри нова научно-учебна лаборатория „Здравни грижи“

Публикация   13:50     18 Май, 2023 /     Радио Русе   /     906

На 18-ти май 2023 г. УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, съвместно с  Русенски университет „Ангел Кънчев“ официално откриха нова Научно-учебна лаборатория „Здравни грижи“. Тя служи за провеждане на учебни и клинични практики на студенти от специалности „Лекарски асистент“, „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Залата отразява цялостния образ на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и е идентична със стандартна манипулационна и болнична стая. В нея студентите имат възможност да овладеят до съвършенство техниките за извършване на различните видове манипулации при работа с пациентите, още преди да са влезли в отделенията на лечебното заведение. Научно-учебната лаборатория е снабдена с основната медицинска апаратура, с която специалистите по здравни грижи ще боравят. Оборудвана е със специални учебни реалистични макети (мулажи) за венозни и мускулни манипулации, оказване на първа долекарска помощ и обгрижване на пациенти.

Част от обучението, което се провежда в залата, е насочено към поведение и асистенция при реанимационни действия. За целта студентите използват един от специалните манекени, снабден с индикатори, показващи дали действията са правилно извършени.

Обучението включва и правилното изпълнение и приложение на основните видове превръзки, подреждане на операционна маса-майка и помощна маса, както и на основните групи хирургичен инструментариум. Идентичността на оборудването в залата с реалните манипулационни в болницата позволява изграждане на бързина и рутина при намирането, зареждането, правилното дозиране и приложението на медикаментите.

„С изграждането на Научно-учебната лаборатория се стремим да сме в полза както на студентите, така и на пациентите, при които ще влизат само добре обучени специалисти. Целта е да се подобри и оптимизира качеството на предлаганата здравна услуга“, сподели управителят на Лечебни заведения „МЕДИКА“ доц. д-р Кирил Панайотов.

Русе България

Прочети още