Дългогодишният съдия по водомоторен спорт Христо Басарболиев бе награден от кмета Пенчо Милков

Публикация   13:36     22 Авг, 2023 /     Радио Русе   /     200

„Гордея се, че сте част от историята на нашия град и продължавате да бъдете пример за подражание на младото поколение. Под Вашето ръководство стотици начинаещи спортисти са получили напътствията, нужни им, за да успеят.“

С тези думи днес кметът Пенчо Милков посрещна дългогодишния съдия и заслужил спортен деятел по водомоторен спорт Христо Басарболиев - Фери. В знак на признателност към неговото дело той бе отличен с почетен плакет на Община Русе.

Доайенът на водомоторния спорт сподели с кмета, че тази година е участвал като съдия на 150-ото си състезание. Под неговото ръководство всички прояви преминават без произшествия, което е сериозно постижение, имайки предвид естеството на дисциплината.

Кметът обсъди с Христо Басарболиев развитието на водомоторния спорт в града, както и възможностите за бъдещо съвместно участие в европейски проекти, които да подобрят занемарената през годините материална база на спортуващите. Пенчо Милков увери, че Община Русе ще съдейства по всякакъв начин градът отново да стане домакин на регионални и национални първенства.

Русенецът Христо Басарболиев е един от най-активните български съдии на държавни първенства и международни турнири в страната. Той е и бивш национален състезател по водомоторен спорт. По време на своята спортна кариера  Басарболиев става многократно шампион в класовете – ОВ-350 и ОА-250. На международен турнир в Кърджали той финишира втори в клас ОС-500, класирайки се след световния шампион Даниш от Германия.

На срещата присъстваха още заместник-кметът Енчо Енчев и журналистът и деятел на Българската федерация по водомоторен спорт Александър Недков.

Русе България

Прочети още