Кметът Пенчо Милков предложи директора на Боксов клуб "Русе" Илия Сяров за почетен гражданин на Русе

Публикация   16:10     28 Март, 2024 /     Радио Русе   /     53
Кметът Пенчо Милков предложи директора на Боксов клуб

Общинските съветници одобриха единодушно предложението на кмета Пенчо Милков изпълнителният директор на Боксов клуб „Русе“ Илия Сяров да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“. На днешната сесия на Общинския съвет бе взето решение треньорът по бокс да бъде отличен за своя изключителен принос в областта на спорта, както на местно, така и на национално ниво.

Илия Спиров Сяров е роден в Русе през 1948 г. През 1973 г. се дипломира с треньорски профил по бокс във Висш институт по физкултура „Георги Димитров“ /Национална спортна академия „Васил Левски“/.

Започва кариерата си като треньор в Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ – Русе през 1975 г. и в продължение на 14 години успява да спечели признанието и уважението на своите възпитаници и колеги. Междувременно е селекционер и на националния отбор по бокс за юноши (16-18 г.). Участва като член на Управителния съвет на Българската федерация по бокс в продължение на 16 години в периода 2000 - 2016 г.

Илия Сяров е основател на създадения през 1993 г. Боксов клуб „Русе“, като до настоящия момент е негов изпълнителен директор. Спортният клуб трупа поредица от успехи, благодарение на дългогодишната, професионална и всеотдайна работа на състезатели, треньори, спонсори и Управителен съвет. Към момента в клуба работят четирима треньори, които се отличават с висок професионализъм и спортно майсторство. В школата тренират деца от 10 до 18 години, както и мъже и жени над 18-годишна възраст.

Първият медал от голямо състезание е през 1996 г. на Световното първенство по бокс за юноши в Куба, когато в категория 67 кг. синът на Илия Сяров -  Павел, извоюва сребро.

Под ръководството на своя изпълнителен директор клубът печели множество медали и отличия от национални, европейски и световни първенства.

Русе България

Прочети още