Кметът на община Русе се срещна с посланика на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер

Публикация   11:04     02 Апр, 2024 /     Радио Русе   /     45
Кметът на община Русе се срещна с посланика на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер

Кметът Пенчо Милков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария в България Н. Пр. Раймунд Фурер при визитата му в Русе. Във фокуса на разговорите бяха изведени теми, свързани с развитието на града и региона, инвестиционната среда и значението му като гранична точка в контекста на частичното приемане на страната ни в Шенген.

Пенчо Милков запозна швейцарския дипломат с реализираните от местната администрация проекти през последните четири години, като изведе на преден план развитието на Летище Русе като ключово за модернизиране на региона. Беше обсъдена също и необходимостта от скорошно пълноправно приемане на България и по суша в шенгенското пространство, което ще доведе до облекчаване на трафика на границата при крайдунавския град.

„Русе е най-пострадалия град в България от решението страната ни да остане извън Шенген. България и Румъния са държави членки на Европейския съюз, но помежду ни има гранична зона, като всеки ден огромният трафик на тирове от Европа към Азия преминава през България и голяма част от него е през Русе. Определено това засяга природната ни среда, качеството на въздуха и правото на здравословен живот на русенци“, подчерта Пенчо Милков.

По време на срещата Н. Пр. г-н Фурер отбеляза също и колко голямо е значението на дългогодишните отношения между Русе и Конфедерацията. Посланикът на Швейцария е на двудневно посещение в града, като той и екипът му бяха гости на закриването на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Русе България

Прочети още