Двама ученици от Русе с пълна стипендия за обучение в космическия лагер в Измир

Публикация   15:28     07 Май, 2024 /     Радио Русе   /     52

Община Русе се включва за поредна година в програмата Space Camp Turkiye, като осигурява стипендия за участие в седемдневния космически лагер, който се провежда в град Измир, Турция. Space Camp Turkiye е учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите. Продължителността му е една седмица и ще се проведе през летните месеци. Съгласно свое споразумение за партньорство Община Русе покрива разходите на най-добре представилия се ученик по време на кандидатстването, а другата стипендия е от партньора ѝ – Центъра за творческо обучение.

След провеждането на конкурса национално независимо жури определи двамата русенски ученици, които ще се включат безплатно в програмата - Константин Исаев, ученик от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе, и Никола Добрев от ОУ „Любен Каравелов“ – Русе. За стипендиите можеха да кандидатстват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе с авторско есе или видео. Инициативата е част от Плана за младежта за 2024 г. на Община Русе.

Заедно с учениците, класирани на първо и второ място в тазгодишната инициатива, Space Camp Turkiye ще посетят и учениците, спечелили стипендии през 2023 г. Поради непредвидени обстоятелства, свързани със земетресенията в Турция и ангажимента на турските организатори на Space Camp за осигуряване на сигурна и безопасна среда за участниците, лагерите през 2023 г. бяха отменени. Всички участници, класирани за участие за 2023 г., запазиха своето право на участие в лагера през 2024 г., както и спечелените за блестящо представяне в конкурса стипендии. Русенските ученици, които спечелиха пълна стипендия през 2023 г., са Георги Бакърджиев и София Стоянова от АЕГ „Гео Милев“ – Русе.

Съвсем скоро ще бъдат ясни и имената на учениците, които могат да заплатят своето участие в програмата на космическия лагер, тъй като са достигнали близък до максималния резултат и ще имат възможност заминат заедно с участниците стипендианти. След като бъдат уточнени техните имена, всички те ще се срещнат с кмета на община Русе Пенчо Милков, който ще ги приветства преди вълнуващото пътуване и ще им връчи знамето на Русе, с което да представят своя град.

Русе България

Прочети още