Куклен театър – Русе с колективна награда за цялостен принос в областта на сценичните изкуства

Публикация   07:16     26 Май, 2024 /     Радио Русе   /     100

Куклен театър – Русе беше удостоен с престижната награда за колективен принос в категория „Сценични изкуства“ на тържествената церемония по връчването на наградите „Русе“ и „Млад творец“ за 2024 година, състояла се на 23 май. Призът бе връчена от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общински съвет акад. Христо Белоев и включва диплом и бронзова статуетка, дело на скулптора Георги Радулов.

Тази награда е поредното признание за упорития труд и отдаденост на целия екип на Държавен куклен театър – Русе, който продължава да радва публиката с разнообразни и вдъхновяващи спектакли, утвърждавайки град Русе като културен център с регионално, национално и международно значение. Присъжда се на творци, дейци и организации, които с активната си дейност допринасят за издигане на културния и творческия облик на град Русе. Отличието на Куклен театър – Русе е признание за високите художествени постижения и значимия принос в издигането на авторитета на града.

Сред най-големите успехи на театъра през 2023 г. са спечелването на две награди и три номинации „Икар“ за семейната продукция „Ясен и Омая“, голямата награда за „Най-добър спектакъл“ от международния фестивал за българска драматургия „Друмеви театрални празници“ в Шумен отново за нея, наградата за колективна игра за спектакъла „Кучето което...“ на престижния 22-ри Международен фестивал на театрите за деца в Баня Лука, Босна и Херцеговина, както и наградата за „Оригинален авторски прочит“ на „Том Сойер“ от фестивала „Михаил Лъкатник“ в Ямбол. Тези отличия подчертават сплотеността, изключителният професионализъм и отдаденост на целия творчески колектив.

Държавният куклен театър – Русе активно кандидатства и често е в селекциите на множество национални и международни фестивали, като „Лято кукли и приятели“ във Велико Търново, „Двама са малко трима са много“ в Пловдив, „Дни на куклите“ в Бургас, „Театър обичам те!“ в Хасково, както и международното биенале на кукления театър за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора.

Русе България

Прочети още