В Русе започва кампания за безплатни прегледи срещу туберкулоза, 13 души са заболели през изминалата година в региона

Публикация   16:52     11 Юни, 2024 /     Радио Русе   /     88

„Седмица на отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведе от 17 до 21 юни в русенската Специализирана болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“. Инициативата се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България.

По време на Седмицата всеки работен ден от 9 до 12 ч. на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риск от туберкулоза чрез анкета и консултации. По преценка на специалистите на съмнителните за туберкулоза лица ще се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

С кампанията на русенския тубдиспансер се цели да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки гражданин за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословния начин на живот.

Туберкулозата е социално-значимо инфекциозно хронично заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Засяга предимно хора на възраст 35-46 г., както и над 65 г., като по-голяма е заболеваемостта сред мъжете.

Русе България

Прочети още