Ръководството на община Русе се срещна с китайска делегация от Академия за международни бизнес служители

Публикация   13:44     05 Юли, 2024 /     Радио Русе   /     53

Възможности за съвместни проекти и инициативи, насочени към задълбочаване на икономическите и културни връзки между Русе и партньори от Китай бяха обсъдени на провелата се днес среща между ръководството на община Русе и делегация от Академията за международни бизнес служители (AIBO) към Министерството на търговията на Китайската народна република. Делегацията включваше д-р Сън Чон, президент на AIBO, Уан Шиншин, заместник-директор на Службата за връзка за обучение за сътрудничество в областта на развитието на човешките ресурси, и Лю Бин, ръководител на проекта към отдела за управление на проекти за сътрудничество в областта на развитието на човешките ресурси. От посолството на Китай в България присъстваше Уан Ченси, аташе по икономика и търговия.

От страна на Община Русе присъстваха зам.-кметовете Енчо Енчев, Златомира Стефанова, Димитър Недев и Борислав Рачев, както и директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов. 
По време на дискусиите бяха обсъдени и възможности за сътрудничество в развитието на човешките ресурси, обмен на студенти и специалисти, както и организиране на културни събития и фестивали, които да популяризират китайската култура в България и българската култура в Китай.

Ръководството на община Русе представи икономическите и инвестиционни предимства на града, както и текущите проекти в различни области – индустрия, инфраструктура и образование. В рамките на срещата бяха коментирани посещенията на китайски дипломати в Русе, които поставиха основите на настоящите усилия за укрепване на връзките между двете държави. Тази година се отбелязват и 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, което подчертава значимостта на продължаващото сътрудничество.

Представителите на AIBO и китайското посолство изразиха своята готовност да подкрепят инициативи, насочени към укрепване на икономическите и културните контакти между двете страни. Те подчертаха важността на сътрудничеството за насърчаване на устойчивото развитие и създаване на нови възможности за обмен и партньорства.

Обсъдено беше и предстоящото побратимяване на Русе с китайския град Ичун, което ще допринесе за още по-тесни връзки между двата града. Успешното провеждане на Фестивала на драконовите лодки през юни в Лесопарк „Липник“ бе отбелязано като пример за ползотворно сътрудничество, както и предстоящото Световно първенство по драконови лодки през 2025 г., което ще се проведе в Русе.

Русе България

Прочети още