Традиционният Фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“ събира 62 танцови и певчески формации

Публикация   13:24     06 Юли, 2024 /     Радио Русе   /     50

В село Сандрово се провежда 12-ото издание на традиционния Фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“. Събитието, което ще обхване целия съботен ден, събира 62 танцови и певчески формации освен от населените места от община Русе, така и от Разград, Силистра, Главиница, Борово, Плевен и др.

Фестивалът тази година е с конкурсен характер, като изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Деница Кънчева – певица на ФТТ „Найден Киров“ и хореограф на Даскало за фолклор „Орисия“-Русе; Йоана Луканова – главен асистент в РУ „Ангел Кънчев“, дългогодишен танцьор във ФТТ „Найден Киров“ и хореограф на Даскало за фолклор „Орисия“-Русе; кметът на Сандрово Георги Пенков, който е и председател на НЧ „Васил Левски-1928 г.“. Те ще определят носителите на трите награди – на кмета, на журито и за цялостно представяне.

Официален гост на събитието бе заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, който приветства организаторите и участниците. „Фестивалът е пример за това как с общи усилия можем да съхраним и предадем на идните поколения богатството на нашето културно наследство. Той ни показва, че фолклорът е не просто минало, а жива част от нашата съвременност, която ни дава чувство за идентичност и ни кара да се гордеем с корените си“, каза зам.-кметът.

Събитието започна в 8:30 ч. в двора на местното училище с представяне на Клуб за спорт и танци “Фламинго“ ЕТНО,  НЧ "Светлина-1928"–с. Хотанца и най-възрастния участник – 75 годишният гъдулар Янко Янков. Програмата на фестивала включва изпълнения на над 700 участници.

Гостите на събитието ще имат възможността да дегустират вкусна рибена и бобена чорба, приготвени от готвач от Сдружението за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“. На фестивала са представени и занаятчийски продукти от различни региони на страната. В двора на училището организаторите са подготвили и няколко възстановки на селския бит от далечното минало.

Фестивалът ще завърши с богата концертна програма с участието на народната певица Славка Калчева.

Фолклорният форум се реализира с подкрепата на Община Русе, Кметство Сандрово, училищното настоятелство на селото и Народно читалище „Васил Левски 1928 г.“.

Русе България

Прочети още