На 7 юли доброволци откриват „Пътека на авлигата“ в района на хижа „Приста“

Публикация   13:32     06 Юли, 2024 /     Радио Русе   /     43

В неделя, 7 юли, от 11:00 ч. ще се състои откриване на „Пътека на авлигата“ в местността под хижа „Приста“. Събитието се организира от група доброволци, създали наскоро проекта „Здраве за парк Приста“, и е със съдействието на Община Русе. Самият проект е подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е част от най-голямата социално отговорна инициатива на веригата магазини за хранителни стоки Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“.

Според организаторите наименованието на пътеката е вдъхновено от наличието на голям брой от този вид птици в местността. След официалното ѝ откриване, на което ще присъства и зам.-кметът Енчо Енчев, любителите на птици ще могат да се включат в организирано наблюдение с Ruse Bird Walks. В програмата на събитието са включени игри по ориентиране с карта, изненади и награди за най-активните участници. Присъстващите ще могат да се насладят на храна и напитки сред красивата природа в обособената пикник зона в близост до сцената, на която в миналото се провеждаше фестивалът „Златната гъдулка“. На място ще има и екип на Bulgaria Wants You, който ще заснеме събитието.

През последните две седмици доброволците от русенския филиал на веригата магазини със съдействието на общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ облагородиха района, като го почистиха от отпадъци и избуяла растителност.

За желаещите да посетят събитието Община Русе осигурява безплатен транспорт, който ще тръгне в 10:30 ч. от спирката на бившия Младежки дом (ул. „Хан Крум“, срещу павилионите с цветята). В 14:30 ч. е обратният курс, който ще е от паркинга на хижа „Приста“. Гражданите могат да ползват и обществения транспорт – линии 6 и 16.

Русе България

Прочети още