Кметът Пенчо Милков участва в откриването на новата “Пътека на авлигата”

Публикация   17:39     07 Юли, 2024 /     Радио Русе   /     50

Десетки граждани посетиха в неделния ден местността под хижа “Приста”, за да присъстват на откриването на новата “Пътека на авлигата”. В събитието взеха участие кметът Пенчо Милков, заместникът му Енчо Енчев и директорът на ОП “Паркстрой” Николай Кънчев.

Инициативата се организира от група доброволци, създали наскоро проекта „Здраве за парк Приста“, и е със съдействието на Община Русе. Самият проект е подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е част от най-голямата социално отговорна инициатива на веригата магазини за хранителни стоки Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“.

Организаторът на събитието - Албена Милкова, благодари за подкрепата от страна на Община Русе и подчерта, че след активната намеса на общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ местността изглежда по съвсем различен начин. От своя страна кметът Пенчо Милков приветства участниците в неделния екопоход, като поздрави доброволците за тяхната идея и реализацията ѝ. “От няколко години облагородяваме парковите площи в Русе и околностите, и в дългосрочен план имаме намерение да се погрижим и за парк “Приста”, като той трябва да има устойчив модел за поддръжка. Относно новата пътека - оказва се, че в местността, освен наличието на доста голям брой авлиги, има и над 80 вида птици, и се надявам всички, които ще спортуват или отдъхват тук, да научат и много нови неща”, каза кметът. Милков сподели, че се предвижда монтиране на видеонаблюдение, като се обмисля изграждане на каменно барбекю на площадката до бетонната сцена и поставяне на дървена беседка.

След откриването на пътеката присъстващите имаха възможност да се включат в организирано от Ruse Bird Walks наблюдение на няколко вида птици  - обикновен пчелояд, сива чапла, речна чайка и няколко вида лястовици. Интерес предизвикаха поставените QR кодове на указващата началото на пътеката табела, като при тяхното сканиране се възпроизвеждат звуците, които издават редица видове птици в парка.

 В програмата на събитието имаше игри по ориентиране с карта и награди за най-активните участници. В близост до сцената, на която в миналото се провеждаше фестивалът „Златната гъдулка“, беше обособена пикник зона, а за присъстващите и всички, които ще посетят занапред местността, бяха монтирани от организаторите 5 дървени маси с пейки към тях. Импровизирани пейки са поставени и по протежение на самата пътека.

Организаторите на инициативата предвиждат скоро да почистят и стъпалата до сцената, които водят до алея на билото на хълма, свързваща самата местност с хижа “Приста”.

Русе България

Прочети още