Започва дългоочакваният основен ремонт на Дунав мост при Русе

Публикация   21:11     10 Юли, 2024 /     Радио Русе   /     94

В буферната зона на ГКПП Дунав мост днес се състоя церемонията по стартиране на основния ремонт на Дунав мост при Русе.

Официални гости на събитието бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, кметът на община Русе Пенчо Милков, областният управител Драгомир Драганов, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, консулът на Румъния в София Даниел Мазилу, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев, изпълнителният директор на „ГБС Инфраструктурно строителство“ инж. Георги Кичуков, директорът на Областното пътно управление инж. Стамен Савов и др.

Церемонията започна с водосвет за безаварийно изпълнение на строително-монтажните работи, отслужен от русенски свещеници.

Кметът на Русе Пенчо Милков припомни, че от построяването си мостът не е имал такава рехабилитация. „Обръщам се с призив към нашите гости от Румъния да бъдат търпеливи при изпълнение на нашата задача, както те изпълниха ремонта от своята страна. Трябва да имаме предвид, че Дунав мост е само последният елемент от сложната система по преминаване на българо-румънската граница. Обръщам се и към представителите на държавната администрация - очакването ми е в скоро време да се пристъпи към ремонт на бул. „България“ и на мостовите съоръжения, които ще дадат възможност за сигурно преминаване на границата. Ще се радвам да се съберем в близост до това място и да поставим началото на строителството на нов мост, а не само да се радваме на ремонта на стария, защото това реално ще подобри свързаността.“

Ремонтът на Дунав мост при Русе е от съществено значение за подобряване на трафика и инфраструктурата в региона. Проектът е част от по-широката стратегия за развитие на транспортните връзки между България и Румъния, което ще стимулира икономическото развитие и обмена между двете страни.

Русе България

Прочети още