Русенци отбелязаха 187 години от рождението на Васил Левски с възпоменателна церемония

Публикация   14:01     18 Юли, 2024 /     Радио Русе   /     101

В Парка на възрожденците пред паметника на Васил Левски се състоя възпоменателна церемония по случай 187 години от рождението на българския революционер. Събитието бе организирано от общинската и областната администрации в Русе, а на него присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков, заместник-кметовете Златомира Стефанова,  Здравка Великова, Димитър Недев, Борислав Рачев и Никола Лазаров, областният управител Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет Русе акад. Христо Белоев, общински съветници и представители на местната и държавна власт.

„Васил Левски разбираше, че революцията не се прави с оръжие, а с ежедневни разговори, просвещение и работа с всяко сърце и душа на българите във всяко село. Чрез тази работа той вярваше, че може да вдъхне единство и обща воля за свобода“, заяви кметът Пенчо Милков в своето слово. Той подчерта, че Апостолът на свободата не е възпявал България в оди, а ежедневно е работил с хората с обич и дълг. „Животът на човека трябва да бъде посветен не на лична изгода и величие, а на дълг. Да го осъзнаем и да се борим за неговото изпълнение – дълг към семейството, града и родината. Свободата не е момент, не е акт, не е дата, не е място, тя е състояние. Ние ще бъдем свободни само доколкото изпълняваме своя дълг чрез ежедневен труд и борба за бъдещето на България, както ни завеща Левски“, допълни кметът Милков.

Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий и свещеници от Русенската света митрополия отслужиха благодарствен молебен в памет на Апостола.

В събитието се включи Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а пред паметника на Апостола бе строен почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“. Възпитаникът на Театрално студио „Маска“ към Общински младежки дом – Русе Христо Костов изпълни стихотворението на Блага Димитрова „И все Левски“.

В края на церемонията представители на политически партии, учебни заведения, местни и държавни институции и десетки граждани поднесоха венци и цветя на паметника на Апостола на свободата.

Русе България

Прочети още