Кметът Пенчо Милков почете паметта на военния летец полк. Велико Пенчев

Публикация   17:15     18 Окт, 2024 /     Катерина Георгиева, Радио Русе   /     15

Паметна плоча на полк. Велико Пенчев, летец-инструктор в българската учебна и бойна авиация, беше открита днес във Ветово. Тържествената церемония беше посветена на 90-годишнината от рождението на пилота. Паметният знак е монтиран пред самолета МиГ–15 с борден номер 174, поставен пред училище „В. Левски“ във Ветово през 1985 г. по инициатива на покойния полк. Пенчев. Това е единственият запазен като паметник самолет МиГ-15 в България.

На събитието присъства кметът на община Русе Пенчо Милков. „Докато продължава да лети в спомените ни, ние поглеждаме нагоре, знаейки, че завинаги е сред звездите. Всяко излитане на полковник Велико Пенчев е било обещание за надежда, а всяко кацане - безопасно завръщане при любимите хора. Професионализмът му е пример за следващите поколения в българската авиация“, каза кметът на Русе.  

Церемонията започна с  приемане на почетния караул от началника на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиан Радойски. В строя беше включен и 13-и Младежки гвардейски отряд от Русе, чиито членове бяха поздравени от кмета за участието им в родолюбивата инициатива. 

Плочата беше открита от  кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед и от бригаден генерал Юлиан Радойски. Тя беше осветена от викария на Русенския митрополит Наум, Главиницки епископ Макарий, заедно със свещеници от Русенската епархия. Проф. д-р полк. Мануш Христов от ВВВУ „Георги Бенковски“ запозна присъстващите с живота и делото на полк. Велико Пенчев. Спомени за него разказаха и много от жителите на Ветово.

От името на президента Румен Радев поздравителен адрес прочете съветникът му по сигурност и отбрана  Илия Милушев. „Полковник Пенчев е дал криле на стотици пилоти и ще бъде запомнен с неговия принос за военното авиационно образование и ВВС. Той завинаги ще остане пример за отговорен и достоен български офицер, служил всеотдайно на родината“, са част от поздравителните думи на държавния глава. На церемонията присъства и синът на военния пилот - Лъчезар Пенчев, който благодари на всички, съдействали за реализирането на идеята.

Русе България

Прочети още