60 картини на художника Йордан Йорданов представят най-красивите кътчета на България

Публикация   09:36     19 Окт, 2024 /     Катерина Георгиева, Радио Русе   /     38

Художникът от Търговище Йордан Йорданов откри първата си самостоятелна експозиция в Русе. Под наслов „България в картини“ той подреди 60 творби в малката изложбена зала на ул. „Борисова“ 6. Изложбата съдържа преживяванията на Йорданов като пътешественик из страната ни и неговите впечатления от забележителни туристически дестинации. Предпочитанията на автора са свързани с гледки и запечатани емоции от Родопите. На централно място обаче е разположил картина с паметника на връх Шипка, която авторът определя като най-вълнуващия си спомен от обиколките из България. 

На откриването на изложбата директорът на дирекцията по култура и образование към Община Русе Цветослав Димитров заяви, че темата за България докосва сърцата на всички посетители. Той пожела на Йорданов още творчески срещи, с които авторът да радва хората. Димитров поднесе поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков. „Творбите Ви имат силата да предизвикват емоции и размисли, да внасят красота и чувственост, които правят ежедневието ни пъстро и цветно. Експозицията е пространство, където Вашите идеи, опит и мечти се срещат с любопитството на хората и въпросителните на обществото“, се казва в приветственото слово на кмета Пенчо Милков.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Драгомир Драганов, председателят на местното дружество на художниците Николай Колев, както и много художници и граждани на Русе.

Йорданов има вече 9 самостоятелни изложби като  живописец, въпреки че едва от 5 – 6 години  представя свои произведения пред публика. По професия художникът е боксьор, 20 години е бил и треньор по бокс. Завършил е Националната спортна академия.

Експозицията му може да бъде разгледана до края на месеца.

Русе България

Прочети още