Безплатен уъркшоп учи кинолюбители как се прави късометражен филм

Публикация   16:15     22 Окт, 2024 /     Катерина Георгиева, Радио Русе   /     17

Безплатен уъркшоп „Практика за късометражен филм“ ще се проведе на 26 октомври от 10 ч. до 18 ч. в Художествената галерия на ул. „Борисова“ № 39.  Участниците ще разберат как се прави сценарно писане, визуално изграждане и филмов анализ. Водещ на събитието е Йордан Михайловски. Еднодневното упражнение е посветено на два основни аспекта на кинематографичното изкуство – изготвяне структура на сценарий и визуално изграждане на историята. Допълнително са предвидени гледане и дискутиране на филми.

Програмата включва споделяне на любими филми и истории. От 11 часа започва сценарно писане с елементи на сюжета и изграждане на персонаж. От 14 часа е лекцията за  жанрове, похвати, поведения на камера и визуални примери. В 15 часа ще има дискусия между групите за рисуване на кадри, разкадроване на филм, места за снимане, жанрове, начини за заснемане. Присъстващите ще представят идеите си и ще разкажат истории чрез снимки, направени с мобилно устройство. От 17 до 18 ч. е прожекцията на филми с дискусия.

Йордан Михайловски е режисьор и сценарист. Учи операторско майсторство и монтаж в Central Film School в Лондон и кинорежисура в НБУ. Последните му два късометражни филма имат десетки хиляди гледания онлайн и са носители на няколко награди по световни и български фестивали, сред които „Награда 355“ на Фондация "Стоян Камбарев" и награда на младежкото жури от "София филм фест". Модератор e на клубове по проект „Киноклуб София“.      

Уъркшопът е за участници над 15-годишна възраст. Желателна е предварителна  регистрация (имена, възраст, e-mail, телефон) на ruseartgallery@abv.bg. За повече информация – 0899 654 243, Мария Тодорова.

Събитието е част от проекта на Художествена галерия – Русе „Изкуството – провокация за социална комуникация“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе, Програма „Култура“.

Русе България

Прочети още